Wednesday, 12 October 2011

PENCEROBOHAN AKAUN (bukan akaun bank)

aku was hacked..
patut ta macam biul2 nganya mun kan log in..
nasibla bukan emailku untuk kerja di pakai..mun inda, mati eh..kedapatan projek juta2 ku tu..(wakakakakk)
sepa bah juakan menghack harta bendaku di alam maya ni kian..??ko ka anonymous ..kalau nda pun ko ka gaysec? keh3..atoya menuduh..
nda jua patut..buang masa kamu nganya tu kali ah mun kan menghack newbie a.k.a noob macam aku ni..
hhuuaahhh~(ngantuk eh)

erm..
mun ada sepa2 yang pernah login email, mukabuku, blog, website dan seumpamanya yang memaksa anda meminta password sehingga 2,3 kali sedangkan anda telah masukkan username dan password yang betul, na..atu tandanya kena hack tia tu..atau kata lain, telah dicerobohi..
paling sandi bila wujud content yang kamu nda pernah isi..
sebab apa dicerobohi?
menurut pandangan saya...
1. mungkin gurlpren/boypren anda yang ingin mengorek rahsia anda, takut ada kekasih lain di alam maya..wakakakk (selalu terjadi ya)
2. mungkin rakan sekerja anda yang ingin tahu apa yang telah anda terima (email) dari majikan anda atau klien anda..
3. mungkin ada pihak yang jeles dengan blog anda yang mempunyai flower yang ramai dan traffic yang sangat sibuk..sama ada pihak terbabit ingin mensabotaj atau ingin mempelajari selok-belok blog anda..
4. mungkin ada orang di luar sana saja2 secara random nak test power ilmu batin alam mayanya kali ah..
5. ndala ku tau lagi..wakakakk..

kalau kamu perasan sudah kamu macam telah dicerobohi di alam maya, apa yang kamu patut buat? 
menurut cadangan saya..
tukar password..wakakakk
yala, betulla bah tu..
tukar password pigi yang "strong" punya..yang sandi2 passwordnya..mun takut nda hafal passwordnya, kamu tulis ja bah di note henfon touchscreen kamu tu..
mun aku, bagus guna password yang macam pantun ka, lirik lagu ka, rukun negara ka..
sebab ianya general..mun kamu tulis dan save di dekstop password kamu tu, kakal jua nda kedapatan tu..cakap nganya kan menghafal chorus lagu (kununla..) wakakakk..

mun pengguna aktif online yang mau login hari2..
pastikan mun kan login atu (contoh)..
http://www.blogger.com
ke
https://www.blogger.com

pastikan ada "s" dalam http atu..
supaya kamu dapat login dengan lebih selamat..

lalala~

1 comments:

Syazrul SnoW said... [Reply]

betul tu! Kalau nak facebook coins free, pergi je ke - www.freefacebookcoins.my3gb.com - (bukan hack! 100% real and trusted!)