Saturday, 29 October 2011

SATE IKAN

nda la ku peduli..
kopipes pun kopipes la..
yang penting puas ati..
wakakakakkk..


entri ku kali ani ku kopipes dari sini
iaitu mengenai sate ikan..
sebiji tu liau ku mengupi..
nda jua salah kali ah mun ku sebar2 kan arah dangan sekalian..
kamu merasai terdengar kian sate ikan ne?
ada bejual dipasar malam kian?

naa..
ndadakan..
kali kamu pun baru merasai terdengar..
wakakakakk

nda pa..
biar aku bagitau al-kisah sate ikan ani..



 Pengenalan

Sate ikan merupakan sejenis makanan ringan yang diproses daripada ikan yang mengandungi kandungan kadar protein yang tinggi serta enak dimakan.

Jenis-jenis ikan yang sesuai untuk diproses sebagai sate ikan adalah jenis-jenis ikan yang kurang kandungan lemak seperti ikan biji nangka, kerisi, gelama dan anak ikan merah.



ikan biji nangka (google image)


ikan kerisi (google image)


ikan gelama (google image)


anak ikan merah (google image)




Bahan-bahan Pemprosesan Sate Ikan




Cara-cara Pemprosesan Sate Ikan
a) Penyediaan Kuah
Halia dibuang kulit, dicuci dan dipotong halus sebelum dihancurkan. Halia dan lada putih yang telah dihancurkan dicampur dengan ramuan lain seperti, gula, cili boh, kicap cair, cuka, garam, serbuk perasa dan air.
Masak bahan campuran sehingga mendidih dan ditapis terlebih dahulu sebelum digunakan.

b) Penyediaan Ikan
Ikan disiang dengan membuang kepala, ekor dan sisik. Ikan kemudian dibelah dari bahagian bawah dan dibuka berbentuk 'kupu-kupu.' Bersihkan dari kotoran darah dan lemak.
Ikan yang telah siap dibersihkan, dijemur di bawah cahaya matahari sehingga kering (1 hingga 3 hari).
Ikan yang telah kering dinipiskan dengan menggunakan mesin penggelek. Ikan dicelup ke dalam kuah 5 hingga 10 minit, kemudian dibakar dalam ketuhar pada suhu 130 0 C hingga 140 0 C sehingga ranggup.
Sate ikan dibungkus dalam plastik sebelum disimpan atau terus dijual.



selamat mencuba!
apa ta gayanya tu ah sate ikan ne..



0 comments: