Tuesday, 22 November 2011

AMBUNG TIA

ada blogger terkenal dengki arah aaron aziz eh..
(tapi blogger hamis jalikha lagi terkenal dari si tuha ani..hehe)
berabis ea mengutuk aaron aziz..
pastu bila dangan komplen ea mengutuk aaron aziz..
nda ea puas ati lagi dikomplen miatu..
ujanya jan taksub kan artis.. (uja si otak udang tuha nda batahkan mati)
palui pakah ?!
andangnya owang tuha ani tuyunya nda bulih ditagur !

ea mengutuk dangan bulih, tapi bila dangan mengutuk/menegur ea, nda bulih pula ?
sesen pun ndada untung ? 
awu, orang ambung ani, jarang mun becakap atu nda menipu.. !
perasaanku wah, mun iklan betampalan atas bawah kanan atu wah..
bukannya dangan tuyu cam kedikau atu..
tahu dih dangan ko dapat income dari blogmu atu..
benci banarku eh dangan pendusta ani !!

baru nda mengakun lagi ea tu dangki kan si aaron aziz..
pikirnya dangan ani palui pakah kan dibuduh2 kannya..
mudah2an ea atu ketulahan macam di malam..(bola sepak mlysia vs indon)
luan hantap menipunya, pikirnya bulih manang ta miatu, last2 kalah..

jangan menangis ah tangahnya mun ketulahan..
sapa suruh luan ambung..kan lupa diri tia ba tu..
damit2 ndakan ambung..
sudah tuha, nda batah kan mati, baru ta kan ambung..
stupidity..

KATUN - bejaur

Sunday, 20 November 2011

KATUN - sesat

KATUN - shampoo liau malar abis


kan ngikut style si kunyanyang ni kajap.. hehe..

SIKUI


SIKUI... SIKUI...
yang bentuk hati sekilo RM++, yang bentuk segiempat sekilo RM++...

eh ? bemasap pakah.. mana tia sikui biani yang bulat2 atu tangahnya ??
napa lain tia pesennya sikui mu ani tangahnya..
salah dibajai pakah !
wakakakakakkk..

Friday, 18 November 2011

KERAK TELOR


bisnes ka liau..
aduhh..bisnes apa tu kian..
lain pesennya bisnesmu ani eh ku liat..
macam gerai makan, tapi damit hantap pula periuknya ani..

macam si taik nganya kediaku ani kann..
sudah tahu pura2 nda kan tahu..
wakakakakk..

mun kan tahu..
ani ta orang indon..
bisnes kerak telor si tangahnya ani..
campin ea bebisnes kan..jimat ruang, modal pun ku liat nda jua basar banar la..

eh, wait a minit..
apa kan kerak telor ani kiann ?
mun kan tahu, liat dahulu video di bawah ani..


sudah meliat videonya?
cam nyaman kan pesennya..
wakakakakk..

asal-usul masakan kerak telor ani

" Kerak Telor adalah makanan asli Betawi yang sudah ada sejak zaman dahulu dan merupakan makanan khas Jakarta yang sudah mulai langka dijumpai. Keberadaannya mulai tergilas seiring pesatnya serbuan fast food di kalangan masyarakat Indonesia. Hal ini menjadikan kerak telor semakin terpojok dan kehadirannya pun pudar ditelan jaman.

Pada masa kolonial Belanda dahulu, kerak telor sempat menjadi makanan elit khas Betawai yang terkenal kelezatan rasanya. Makanan ini dihidangkan saat pesta dan hajatan besar para pembesar pada masa itu. Namun semakin bergulirnya waktu, kehadiran kuliner-kuliner barat menggeser pesona kerak telor ini.

Semakin tergusurnya makanan khas betawi ini, terkadang membuat rasa kangen untuk kembali mengenang pada masa betawi tempo dulu. Kerak Telor adalah makanan khas Betawi, dengan bahan olahan seperti beras ketan putih, telur ayam/bebek, ebi (udang kering yang diasinkan) yang disangrai kering ditambah bawang merah goreng, lalu diberi bumbu yang dihaluskan berupa kelapa sangrai, cabai merah, kencur, jahe, merica, garam, dan gula butiran/pasir. Cara masaknya juga cukup unik. Ketika kerak telor telah setengah matang maka wajan pemasaknya dibalikkan dan kerak telor dibiarkan langsung terkena panas arang dari anglo sehingga kemudian menjadi sedikit gosong. Mungkin ini yang dinamakan keraknya. " -
sumber (sini)


resepi kerak telor



Bahan :
100 gr beras ketan putih, dicuci bersih dan direndam dengan air kurang lebih 2 jam
4 butir telur bebek
4 sdm bawang goreng
4 sdm serundeng
4 buah cabai rawit, iris halus
2 sdt garam
1 sdt lada bubuk
1 sdt gula pasir
4 sdm ebi bubuk

Cara membuat :
Panaskan penggorengan kerak telur hingga cukup panas.
Masukkan satu sendok makan sayur ketan yang sudah direndam beserta airnya (sekitar 50 gr), tutup dan masak kurang lebih 2 – 3 menit.
Buka tutupnya, kemudian beri 2 butir telur, 2 sdm bawang goreng, 2 sdm serundeng, 2 sdm ebi, 2 buah cabai rawit, 1 sdt garam, 1/2 sdt lada bubuk dan 1/2 sdt gula pasir, aduk rata.
Ratakan disisi penggorengan kurang lebih berdiameter 20 cm, tutup dan masak kembali hingga harum
Balik penggorengan kerak telur hingga terjilat api dan permukaan atas harum terbakar.
Lalukan cara yang sama untuk bikin kerak telur yang berikutnya. Sajikan.

Untuk 2 porsi.

sumber : sini




naa..ngerti udah kalian apa itu kerak telor ? nyaman deh pesennya..

BURING2 MENGEDIT TIA



cool huh?

BURING KAH ?

Bah..mun kamu buring2 online atu..
cua tah kamu singgah kajap ke link ani
v
v
v
v
(cua kamu tuju arrow mouse kamu arah mulutnya, ea makan tu, sandi eh)
v
v
v
v
v
v
v
(ani men pasir/serbuk..cua kamu campur2 kan serbuk atu, pandai meletup tu)

Thursday, 17 November 2011

ORANG KITA ANI

baru ku prasan..(atu pun di facebook)..
nasib jua ada facebook ani, sanang berita kan tersebar..

bah, sapa ada membali surat khabar berita harian hari ani ?
mun ada tu, tinjau2 ta sudut RENCANA atu..
ada terpalit tentang kedayan nyamu..
bangga jua eh keluar news..
jangan ada cam sesetengah orang atu..
supan ea kan mengaku kedayan..
sebab konfem ramai yang ternganga mun ujar diri ani bangsa kedayan..
orang sabah pebaik nih..
mun sebelah tawau sandakan atu/nda usah jauh2 tah, mun di kk nganya..
ada yang nda tahu kan kedayan atu apa..
nah, ani keluar du berita harian, bacaie ea puas2..
mun bulih di potong/disimpan keratan akhbar atu..
ndada nyamu diinternet infonya atu kaang ani..
rugi mun kamu ndakan tahu kan bangsa kedayan ani..
senegara, tapi orang sendiri pun nda dikenal..
membari supan eh..
banar inda ?

ani ku sertakan dikit link2 sosial ngan orang2 kedayan ani..

Persatuan kedayan sabah (page/facebook)
generasi kadayanDOTcom (group/facebook)
Kedayan U.S (group/facebook)
Kedayan People (page/facebook)

OK jua ?

kedayan brunei ku ani makin hari, makin low..
sandi eh..
bahasa jiwa bangsa nyamu..
anyway..

pas ku beroperation biani..
alum ku mandi2..
sandi..apa gayanya ni ah..
ijab kua tekana aing bah simen di batis ku ani..
mun basah, sadang..
bekulat pakah mun nda batah..
belap nganya la ni..
mun kan beria? alum lagi..wakakakakk
(atutah nda ku kan makan banyak2 dulu ne)

makan ikan dalak nganya kediaku ani..
ubat luka..
heeeeeeee..

Tuesday, 15 November 2011

DRIVER VAN RUMAH SAKIT KURANG AJAR?

ahh ? apa nyamu?
"sampai terpaksa bergaduh dengan pemandu dan diberi isyarat kotor oleh pemandu..", driver van ambulans.
ku meliat tv bah ni..iklan 360, tv3.
aduhh.. orang mana tu kian yang kuang ajar banar tu tangahnya?
nasib ta ndada orang di sabah ani yang kuang ajar hantap macam bisia ani..
dangan sakit emergancy, nda ea kan membari laluan arah van ambulans atu..
di bagi pakiu lagi arah drivernya..
SANDI !!

Monday, 14 November 2011

AKU DAN RAMALANKU-part 2

nampaknya, ramalanku biani nda ngam..
lari dikit..
esok baru ia..
jam 3 petang..
sebelum atu, nda bulih makan..nda bulih minum mulai jam10 pagi..
sandi..
apatah kejadian esok ni ah..
mudah-mudahan selamat..
amin, ya rabbal alamin..

Thursday, 10 November 2011

AKU DAN RAMALANKU-part 1

hai..apa kabar blog saya..adakah anda sunyi di alam maya ini..

ucapan pembukaan ka tu tangahnya..
lucu jua..wakakakakk..
hmm..
apakan ku cerita ni ah..
owh yeah ..ingat sudah..
kamu percaya pada ramalan?
atau, adakah kamu percaya akan ramalan?
atau, adakah kamu percaya tentang ramalan?
LOL.. bukan samaka tu jua artinya tu..

ani wah..
di malam aku melayan ta apesal.com..
al-maklumla..buring..
kurik2, terjumpa tah ku blog si tangahnya seekers ani..
bertulis ta ea ani kan mimpinya..
yang didakwanya merupakan suatu ramalan..

however, malaskan ku mengulas lebih lanjut si tangahnya yg atu..
ndada moodku.. len kali tah..
sebab aku pun mendapat alamat suatu ramalan tentang diriku..
banar atau inda, terpulang kamu ta..
aku menulis diblog ani, kan dibuat kenangan..
mun ku bedusta hari ani diblogku sendiri,
maka, sama ta jua ku mendustai diriku sendiri tu akan datang..
awu ta..mana lagi kan kita ingat apa yang terjadi ma kita 10tahun yang lepas..
mun ingat pun, kabur2..

ramalan tu baru ku dapat tadi pagi..
(cheh, macam cerita uncle seekers sudah ne..)
tapi bukan time tidur ah ku dapat alamat ani..
time ku sadar.. time telinga dan mataku berfungsi dengan baik seperti selalu..
otakku pun sadar jua..biarpun ada mengelamun dikit2 mengenangkan galpren (wakakakakk).. 

suspen eh tangahnya..
capat ta bepadah eh..
dangan ani banyak lagikan dibuat lagi..

baik boss..
miani kisahnya..
aku banarnya tadi pagi..
suddenly, mendapat suatu ramalan tentang masa depanku..
mendapat alamat kan di operation batis ku ani..
insya allah isnin minggu depan..
(huuu~)

sakit ka tu ah mun be operation atu..
sadih ku eh..
ijab ku nyamu..
tapi mun ku pikir2 ah..
bini2 beranakkan anak atu lagi sandi operationnya..
lagipun, biani sudahku merasai operation di bawah pinggang ku ani..
apakan diijabkan lagi..
lebih kurang jua tu..
dilastik2 dahulu bagi ilang rasanya..
baru ta dioperate..
ku tekad tia nda akan menangis..
wakakakakk..

nda ku ijab nih..
mun nda bemajal, nda beluih !


err..aku meramal masa depan ani khurafat ka sda ni?

Sunday, 6 November 2011

Friday, 4 November 2011

OPEN LINK IN NEW TAB

 target="_blank"
ani ta codenya, copy tia ..


apakan ne?
cua kamu rujuk SINI



sandi pakah grammar ku tu..
cam cipadak begiuk perasaan ku..
wakakakakakk

Thursday, 3 November 2011

TAGAP TAH DIRI


agak-agak siapa manang ah ?
wakakakakakk






*sekadar gambar hiasan


lalalalalalalalalalaaa~


INGIN POPULAR? -fesyen rambut-


bah, cua tah buat style rambut miani..
wakakakakakakk..


muka atu jua..
sandi hantap niihh..

Wednesday, 2 November 2011

INGIN POPULAR? -kereta-


beli tia sebiji LAMBO ani..
mun nda mampu membali, sewa ta sebulan..
round2 kan tia di bandar atu..
sambil buka cermin..
pastikan warnanya terang..
supaya senang kelihatan..
wakakakakk

mun kan mengisi MINYAK..
biar batah2 dikit mengisi..
biar dangan tekilala kan kamu..
jangan pakai CERMIN MATA HITAM, nda kelihatan kang muka..

pastikan anda MAKAN direstoran nganya ari2..
supaya dangan yang makan direstoran tekilala kan kamu..
mun bulih, time makan tu, bawa member..
supaya member mu tu menyebut NAMAmu balik2..
jadi dangan tekilala kan nama mu..
wakakakakk..

MASUK PUB/CLUBING?
bagus lagi kamu masuk taman tema atau kawasan rekreasi/pelancongan..
sebab dangan time tu andangnya standby kamera sudah..
bah..ndakan ke taman tema atau ke kawasan plancongan bisia ani ndakan begambar.. ?
so, kalau bulih, paking ngam2 depan pintu masuk tempat atu..
sebab, pintu masuk tu slalunya port dangan begambar2..
pastu, mesti ada yang minta puji atu tarus kan begambar dengan lambo mu tu tangahnya..
ngam inda? wakakakakk..
mun ko paking pintu masuk pub/clubing..
awu, nda batah senget sebelah lambo mu atu oleh dangan mauk..
wakakakakakakkk..
ngamka tipsku ani?
mun nda tepakai, next time aku bagi tips lain lagi..
ok..

TIPS JIMAT PETROL


hari ani aku kan bekongsi dikit mengenai tips bagaimana hendak menjimatkan petrol..
ehhh?.. aduhh!..
bahapakan jimat petrol ni kian?bek ta jangan bekereta..!
anu.. salah pa kah tajuk ku tu..
almaklumla..pagi2 makan burger..atu ta belemak dikit otak ani..
wakakakk
banarnya TIPS JIMATKAN WANG MEMBELI PETROL..
naa..ani baru ia ngam..

tapi ku kan membari WARNING dahulu awal2..
tips ani sudahku merasai sendiri..
mun tips yang kediaku bari ani memudaratkan, jangan nyalahi aku ah tangahnya.. 
tapi memang berkesan..
banar, nda ku bedusta!
bah, batah sudah kediaku praktikkan (cheh,macam banar)..
wakakakakk..

bah, luan bekunyanyang pla kediaku ani..
tipsnya kakal ndada jua dipadahi..
direct to the pointer ta trus a tangahnya..
miani..

TIPS 1 : menumpang kereta kawan (just tambah2kan ja dikit duit minyak kawanmu tu, ja bisia dikampung 'patak-patak')

TIPS 2 : membawa penumpang yang sehaluan ke tempat kerja (ani pun patak-patak minyak jua..dengan kawanla, mun yang nda dikenali atu, bek ta ko jadi drver bas membawa penumpang)

TIPS 3 : minta usin arah liau (haha..jimat ni banar)

TIPS 4 : sedut minyak kereta company dan masukkan ke tangki minyak kereta anda (eh,luan jua..nda digalakkan ne arh..wakakakakk..mun kdapatan bos,ndapa jua, mun kedikau yang hangus terbakar?awu,bek tah jangan..huhu) 

TIPS 5 : gunakan kenderaan sendiri untuk buat kerja company supaya ble claim minyak (ha..claim ta banyak2 minyak..minyak tuk kegunaan peribadi pun turut jua diclaim. tapi jangan sampai nda logik2 di claim, kedapatan bos kang, nda bejalan lagi kereta atu trus)

HA! miatu ta sekian tips2nya..
selamat mentest!
wakakakakakk..



Tuesday, 1 November 2011

BEWARE! jangan sampai terlanggar orang berenang di jalan!


bah tangahnya..
usai-usai mun mendrive kereta atu..
awu ta, orang kang ani macam2 perangai/ragamnya..
jaga nganya kedikau telanggar jelama berenang di jalan raya atu..
mun kuyuk ko langgari ok jua dikit..
bisia ani jua nda tantu2 tuju buatnya..
luan hantap betabiat bah sudah bisia ani..
sabar ta nganya..
wakakakakakk