Monday, 26 December 2011

MUN KAN LOGIN FB, PASTIKAN ...

miani ...

... dan miani jua



bukannya cam ani ..

.. dan cam ani

Sunday, 25 December 2011

LUAN SAJUK KRISMAS TAUN ANI PA KAH



sampai youtube pun berais..
sandiiiii...

LUAN HANTAP KAN BEGAYA

Mari kita liat, sapa yang paling membari hawar...

 
Lady Gaga

 
Rihanna

 
Beyonce

Katy Perry

haha..sandi..
mun pandai cover malu atu bisai..
Lady gaga jua ta terbaik perasaanku..

Wednesday, 21 December 2011

CONNECTING PEOPLE


ffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ...

Monday, 19 December 2011

ARRGGGHHHHH !!!


Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang tlah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun
Aku mampu tuk mengenangmu

Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati

Ooh...

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang tlah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Ooh...



$#%$^%&*$^$#((*:"?><+= !!!!!!!!!

Sunday, 18 December 2011

MY FEEL TODAY ...




Sia-sia sudah
Kita jalin cinta
Bila hati slalu berbeda

(*)
Sampai kapan lagi
Aku harus menahan
Rasa kecewa di dalam dada

Seandainya kita masih bersatu
Tak mungkinkan menyatu
Walau masih ada sisa cinta
Biarkan saja berakhir sampai di sini…

(**)
Tiada lagi yang ku harapkan
Tiada lagi yang ku impikan
Biar aku sendiri tanpa dirimu..
Tiada lagi kata cintaku
Takkan lagi ku bersamamu
Biarku simpan semua kenanganku bersamamu..

(Ulang dari *)
(Ulang **) (2x)

dilema diriku kaang ani... yaiii ...

Friday, 16 December 2011

MIANI PAKAH FEELING KU KAANG ANI


Sejujur mana ikhlasnya hati
ketika lembut senyum diberi
apakah ada tujuan...
sebalik senyuman itu...

Sejujur manakah kata-kata
ketika kita bertentang mata
boleh kah aku percaya
mungkin itu satu sandiwara
kerana sering
pengucapan zahir batin tak seiring
ada rasa ada jiwa
terluka hilang rasa percaya

Pengalaman telah mendewasakan
mematangkan fikiran
pahit getir yang pernah kulalui
guruku sejati

Bukan dirimu ku curigai
aku sekadar berhati-hati...
tidak rela bakal ada yang kecewa...
biar waspada



liat tah nganya..mun nda sebulan lagu ani nganya ku putar balik2.. andangnya ku minat lagu ani biani bikinku karaoke ..

Thursday, 15 December 2011

APAKAH CINTA


Alkisah tah sepasang kekasih ani bertunang tia sudah..
Kemudian putus tia pula lagi..
Lalu berkelahi tah bisia ani..bini2 ani yang kan putus..


Boy  : napa ko kan putus ani kian..kan kawin jua ni sda..

Girl  : Aku sda ada lelaki lain..

Boy  : kenapa miatu kian?apa salahku..

Girl  : Kau ani nda beusin ! malar menjual burger..nda jua pandai beusin..

Boy  : jadi lelaki yang ko jumpa tu kaya tah? Baik sangat ka ia tu?

Girl  : awu dih ! kaya hantap ! hensem ta jua lagi..puas hati mun kan dijadikan laki! Mun harapkan ko ani  bah..sebulan ntah berapa nganya pendapatan mu atu..mun time kita berkapel biani, ok ta..mun sda ada anak, perasaan ku, guling2 jua ko tu..last2 anak2 pun nda ketentuan jadinya..nda ku mahu miatu eh..

Boy  : tapi, aku sayingkan ko..aku setia!

Girl  : awu dih..setia, tapi nda beusin, ndada guna jua setia..dangan ani kan hidup..bukan kan mati ! dangan becinta dan bekahwin ani pun untuk meneruskan hidup..bukannya untuk menamatkan riwayat hidup!

Boy  : Aku boleh berusaha..

Girl  : nda cukup usahamu tu liau..mun banar2 kau ani berusaha bah..kaya suda pakah kau ani skarang.. banar inda?

Boy  : bagilah aku sedikit masa lagi..

Girl  : masa untuk apa? Tunggu ko kaya? Awu..3 tahun menjual burger..ku liat, miatu nganya usin mu atu nda pandai bertambah..kakal jua bermotor.. nda ku mau lagi eh buang masa..menunggu sesuatu yang nda pasti..bagus mengambil sesuatu yang pasti! Terjamin! Long term! Gud bye !!


The End
 
Dalam situasi miani, siapa ta kunun yang patut di salahkan?


Wednesday, 14 December 2011

KEROPOK LEKOR MELETUP

 sekadar gambar hiasan

Ahh..sandi tu ah..
spa tah dangan yang membuat kropok lekor yg ampai2 di rumah ani..
skali ku goreng, meletup wah tarus..
mun letup dikit2 atu nda pa jua..
ani skali mletup, kan begegar kuali..
terus terpercik arah lengan ku..
padih nyamu kena minyak panas ani..
al-maklum la..
aku ni bukannya cakra alam punya orang..
atu ta mudahkan padih mun kena minyak panas ani..

tarus ku taruh ubat lidah buaya..
harap2 nda tah jadi hangusnya tu..
mun inda..
baupa banar tu lengan ku tu betompok hitam..

sudah tah tangan terpercik minyak panas..
lekornya ani jua liat kan mati..
nasib tah jua lapar..
kan abis jua di makan..

anyway..alhamdulillah.. kakal ada jua yang halal kan di makan..

Monday, 12 December 2011

NAMA-NAMA HAIWAN

apakah nama panggilan bagi haiwan2 ini oleh orang-orang kedayan..?

 
KUCING = USING

TUPAI = BASING

AYAM = HAYAM

BABI = BAIE / BAYI

ANJING = KUYUK

Saturday, 10 December 2011

MARI BERKEDAYAN

apa bezanya bahasa KEDAYAN dengan bahasa BRUNEI ?

mudah saja, bahasa brunei ada sebutan 'r', manakala bahasa kedayan pula tiada sebutan 'r'.

contoh :

kerja - kaaja
lumpur - lumpuu
beruk - beuuk
hari - haie
menari - menaie
lari - laie
seringgit - seiinggit
ringgit - inggit

p/s : penulisan di blog ini disertakan 'r' agar lebih mudah difahami..hehe =)

Friday, 9 December 2011

JOM BERINUT

Sapa yang pernah merasai digigit ikan?
mun alum pernah, cua tah ke Tagal..
mun kan tahu di mana Tagal, cua klik sini

aku tahun ani jua ku pigi, tp nda ku ingat sudah bila..
makin lampuh lauk2 sana atu eh..
kan besar lengan bah basarnya..
biani basar2 tapak tangannya nganya saiznya..
malar makan pakah..ari2 di bagi makan roti..apa nda lampuh jadinya..

baupa banar pesen ku ni prasaan ku..
mun kan bestyle k-pop kang, lain jua pesennya tu..

 
ahh..sandi ni ah..di tabing nganya ku ne..
nda ku ulah ke dalam lagi..
gali nyamu di gigit ikan ani..
lain rasanya mun lauk ani makan batis ku..
besa, kita yang makan lauk..
basar2 lagi tu cam kelaparan hantap kan menggigit batis lauk atu..
besiut2 lagi bunyinya tu..
eh, sandi..

mun yang berendam satu badan atu lagi sandi..
merah badan kena gigit..
imagine nganya lauk basar lengan yang kelaparan pesennya menggigit arah tubuh kamu..
mun kan ke tagal ani, nda payah tah kan merasa yang berendam satu badan atu..
cua dulu kamu test yang menggigit batis nganya..
mun siok rasanya..
baru tah mentry yang satu badan lagi..

  
ia ni, mun kamu ke sana, ikut giliran tu mun kan turun ke sungai..
sejam nganya tu sekali masuk..
mun kan membeli roti2 ka pun bulih jua..
kan membari ikan makan..
ada tu bejual di kaunternya sana..

 
tangan pun kan di makannya bah lauk ani..
sandi rangkanya ne..
nda cukup batis, kan tangan lagi..
tempat ani di buka setiap hari..
bayaran masuk :
budak2 bawah 18 tahun = RM 2.00
budak2 atas 18 tahun = RM5.00
berendam satu badan = RM10.00

di kaunternya tu ada tu bejual sambal..
sambal apa lupa sudah ku..
tapi nyaman rasanya, masam2 dikit..
bukan tuhau..
baik tah cua membali sebuting,,
di sana nganya sambal tu ada..
sebab ia dibuat dari buah hutan bahagian sana..

Wednesday, 7 December 2011

JOM TAMBAH FOLLOWER

AKU IKUT SEGMEN "JOM TAMBAH FOLLOWER" OLEH LULU PAGES ADALAH KERNA INGIN ANDA TAHU BAHAWA ORANG KEDAYAN JUGA ADALAH RAKYAT MALAYSIA YANG DI ANTARANYA ADA SABAH, LABUAN & SARAWAK KAMU TAHU? =)


p/s : jangan cakap perihal satu malaysia lau kami ini jauh dari fikiran kamu. =( Terima kasih kepada berita harian kerna telah memuatkan perihal kami di ruangan "Rencana" pada surat khabar (14nov2011-18nov2011).

Tuesday, 6 December 2011

HALAL KFC ?

awu..bertampal banar logo halal jakim di restoran KFC atu..


mun kan mengikut syarat "HALAL" dari jakim.. 
yang ku tahu lah..
menurut sumber yang bulih dipercayai..
restaurant manager KFC atu jua sendiri bepadah arah ku biani..
cukup tah dua orang muslim bekeraja di dapur atu..
halal tia tu sudah..


tapi...
mun yang nda muslim menggaul tepung atu apa gayanya ah..?
(yang non-muslim atu jangan terasa ati yah..)
baru di malam orang atu men-dinner babi..
kalau ndapun main ngan kuyuk dulu kajap sebelum turun keraja..
sampai ke dapur KFC, trus tah ea mengambil ayam di chiller..
mun belapik bisai..
pastu kan digaulnya ta ayam tu ngan tepung rahsia pakai tangan..
bukannya pakai mesin tu lai mun kan menggaul..
pastu, mun kan menggauli atu, wajib tangan nda belapik ah..
baru nyaman tu..
pastu baru goreng..taruh di depan (food display)..baru jual..


"awu,banar..ndada ku bedusta ni ah.."-EX-cook KFC